Ons laatste nieuws

Blog 4 “De soorten vastgoed die er zijn”

Wanneer men besluit te investeren in vastgoed, kan er een hele wereld aan mogelijkheden opengaan. Voordat men kan kiezen welke strategie te hanteren, is het van belang om eerst te weten welke soorten vastgoed er bestaan en wat de voor- en nadelen zijn van die soorten vastgoed.

Residentieel vastgoed

Het type vastgoed dat verreweg het meest voorkomt, is residentieel vastgoed. Met residentieel wordt bedoeld “om in te wonen”. Zolang er mensen bestaan, zal de behoefte aan een dak boven het hoofd ook blijven bestaan. Residentieel vastgoed biedt daardoor dus ook de meeste zekerheid op inkomsten. Bij residentieel denkt men aan huizen, appartementen, studio’s, studentenkamers, als ook voor zorg aangepaste woningen. Investeerders kunnen eraan denken om deze soorten te kopen om (op te knappen en) te verkopen of kopen of om op te knappen en te verhuren. 

Het verhuren van residentieel vastgoed kan verdeeld worden in 2 manieren; zelfstandige verhuur en onzelfstandige verhuur. Daarbij is zelfstandige verhuur het verhuren aan 1 partij die kan bestaan uit 1 persoon of meerdere personen die bij elkaar horen. Denk hierbij aan gezinnen, bejaarden of alleenstaanden. Deze groep bewoont meestal een (eengezins)woning of appartement. Daarbij is het voordeel van zelfstandige verhuur, dat de hurende groep vaak minder snel reden heeft om te moeten verhuizen. De bezettingsgraad is in deze dan ook hoger. De meeste risico voor deze groep ligt vaak in sociale omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer in een gezin iemand werk verliest of dat bejaarden komen te overlijden. Gezinsuitbreiding kan ook een reden zijn waarom een gezin een ruimere woning zou willen zoeken. Bij alleenstaanden kan het zijn dat een stel uiteindelijk toch gaat samenwonen, waardoor er een ruimere woning gezocht moet worden.

Bij onzelfstandige verhuur gaat het om verhuren aan meerdere enkele partijen, die samen in 1 gebouw wonen. De groepen die hiertoe behoren zijn studenten, arbeiders en expats. Het nadeel bij arbeiders en expats kan zijn dat het steeds gaat om korte huurcontracten, waardoor een huurbaas sneller verder moet zoeken naar nieuwe huurders om de bezettingsgraad hoog te kunnen houden. Ook zijn werkzaamheden van arbeidsmigranten vaak seizoensgebonden. Denk hierbij aan bouwwerkzaamheden die ze komen verrichten. Studenten zullen ook enkel gedurende de loop van hun studie, studentenkamers huren. Mocht een student van studie veranderen en daarvoor naar een andere stad moeten verhuizen, dan heeft dat ook invloed op de bezettingsgraad.

Het voordeel van onzelfstandige verhuur is, dat men hogere rendement zal ontvangen vanuit deze groepen, om zo te compenseren met de periodes van een mindere bezettingsgraad.

Recreatief vastgoed

Onder recreatief vastgoed wordt verstaan vakantie accommodaties. Daarbij gaat het om vakantiehuizen, hotelkamers en voor Air b’n’b beschikbaar gestelde appartementen. Het verhuren van recreatief vastgoed valt ook onder onzelfstandige verhuur. Hierbij is het nadeel weer dat men nooit het hele jaar een 100% bezettingsgraad heeft, omdat vakantieverhuur ook hoogseizoenen en laagseizoenen kent. Daarbij is het voordeel wel weer dat de verhuurder hoger rendement zal ontvangen.

Commercieel vastgoed

De aankoop en verkoop van bedrijfsobjecten, maar ook woonhuizen en andere gebouwen zonder eigen gebruik als einddoel te hebben, vallen onder commercieel vastgoed. Commercieel vastgoed kan worden verhuurd of doorverkocht. Vastgoedobjecten die hieronder vallen zijn kantoren, winkelpanden, magazijnen, business flats (meerdere kantoren in een flatgebouw), maar ook vakantiehuizen en hotelkamers. De reden waarom vakantiehuizen en hotelkamers ook onder commercieel vastgoed vallen, is omdat de belegger ze op een commerciële manier inzet. Je kunt onder een BV honderdvijftien Airbnb-locaties hebben, zeker als deze onder een soort vaandel worden gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van een hotel, is het een commercieel stuk vastgoed en normaliter zou in Nederland daarvoor een juiste bestemming voor dit vastgoed in het bestemmingsplan staan.

Enkele voordelen van het beleggen in commercieel vastgoed zijn; het feit dat men meestal, zeker in toeristische regio’s, te maken heeft met een hogere BAR (bruto aanvangsrendement van >7%) ten opzichte van residentieel vastgoed dat aan een gezin wordt verhuurd. Investeren in bedrijfspanden is daarnaast ook behoorlijk laag in risico. Bedrijven kunnen vaak makkelijker de huur betalen en doen dit over het algemeen ook trouwer. In de meeste gevallen dient een bedrijfsobject ook als onderpand. Men ziet maandelijks rente en aflossing binnenkomen, waardoor er uiteindelijk een fijn pensioen mee opgebouwd zou kunnen worden.

Een belastingnadeel bij beleggen kan zijn dat de overdrachtsbelasting op commercieel vastgoed, net als bij residentieel vastgoed, in 2021 door de overheid voor beiden is vastgesteld op 8%. Ook is er geen recht op aftrek van de renteprijs voor de inkomstenbelasting.

Maatschappelijk vastgoed

Gebouwen (of terreinen) met een publieke functie vallen onder maatschappelijk vastgoed. Het gaat hierbij om een publieke functie op het gebied van onderwijs, sport, cultuur, welzijn en maatschappelijke opvang. Vaak zijn het corporaties die naast sociale huurwoningen, ook investeren in maatschappelijk vastgoed. Een aantal redenen waarom een belegger maatschappelijk vastgoed interessant zou kunnen vinden, zijn; veel gemeentelijk vastgoed liggen op aantrekkelijke, centraal gelegen locaties. Maatschappelijk en dus ook gemeentelijk vastgoed faciliteert maatschappelijke dienstverlening en hoewel de subsidies afnemen, is er een blijvende vraag naar maatschappelijke functies. Woningcorporaties die voor een kwart van hun bezit betrokken zijn bij maatschappelijke dienstverlening, haken af om redenen van krimp, financiële restricties en regulering, bij het ontwikkelen, bezitten en beheren van maatschappelijk vastgoed. Hierdoor komt er ruimte voor een nieuwe groep maatschappelijke beleggers. Ook een professioneler vastgoedbeleid van gemeenten en het groeiende niveau van (gemeentelijke) huurders en beheerders, maakt het aantrekkelijker voor beleggers om in gemeentelijk vastgoed te investeren

U las zojuist een artikel uit onze kennisbank.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Leuk bericht? Deel het met de wereld!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer belangrijk nieuws.

Meer interessante nieuwsberichten

Blog 2: Kom tot je doelen

  Wat is een doel? Een gewenste situatie of iets dat men wil bereiken, wordt een doel genoemd. Het gedrag